Interviu pentru PPT

PPT: De unde ideea cu blogul de crap?
Ideea de blog a apărut mai mult ca o concretizare a ieşirilor mele la pescuit, ieşiri care au fost atât în ţară cât şi în afară. Am vrut să împărtăşesc experienţele trăite şi cu alţi pescari. Aceste experienţe mi-au adus momente de fericire cât şi momente din care am învăţat cum să mă apropii de crap, cum să îl înţeleg, cum să îl atrag spre mal. Deseori se întâmplă să recitesc articolele mai vechi de pe blog şi să am aceleaşi trăiri pe care le-am avut în momentul în care am fost pe baltă. Este un sentiment frumos.

PPT: După ce considerente îţi alegi lacurile pe care mergi?
La început mergeam pe lacurile “comerciale” să spun aşa, lacuri care erau bogate în crapi, unde trebuia să foloseşti reţeta perfectă, plus tehnică şi era totul în regulă. În prezent caut lacurile sălbatice, care să mă provoace. E adevărat că numărul peştilor capturaţi nu este mare, dar satisfacţia este deosebită. Sunt fericit şi cu un singur crap capturat pe parcursul unei partide. Am început să pescuiesc cu aproximativ 10 ani în urmă şi în tot acest timp am experimentat diferite lacuri, diferite strategii şi am observat că aceste considerente se schimbă de la an la an, simt că învăţ câte ceva de la fiecare lac în parte. Un alt considerent care a devenit important în timp este peisajul care mă ajută emoţional dar şi fotografic. Consider că fotografiile la pescuitul la crap sunt esenţiale.

PPT: Ce te interesează mai mult la o partidă de pescuit?
Fiecare partidă de pescuit este o provocare în care vreau să îmi depăşesc limitele, să învăţ ceva nou, să înţeleg crapul. Fiecare baltă are regulile ei, iar eu sunt oarecum oaspete. Trebuie să am capturi în aşa fel încât natura şi crapul să nu mă considere oaspete ci făcând parte din mediul lor. Dacă cu ani în urmă singura mea preocupare erau crapii mari, acum aceştia nu sunt singura prioritate. Mediul în care mă aflu şi legătura pe care o am cu tot ce este în jurul meu este esenţial pentru reuşita partidei. Dacă mă poate inspira un peisaj? Sigur că da, mai ales atunci când e vorba şi de pasiune. Nu doresc să scriu foarte mult despre tehnică şi strategii, cred că sunt destule articole în domeniu pescuitului la crap din care pescarii pot învăţa sau să-și îmbunătăţească cunoştinţele. În schimb, eu doresc să pun accent mai mult pe fotografie, astfel să fie o sursă de inspiraţie.

PPT: Cum se îmbină fotografia & grafica cu pescuitul la crap?
Pentru că meseria mea de bază este grafician, am început să îmbin utilul cu plăcutul. Îmi place să desenez, îmi place să fac fotografii, îmi place tot ce este suprarealist. Vreau să dau fotografiilor cu crapi o altă perspectivă, nu vorbim aici doar despre un pescar, un crap şi un lac. Vorbim despre o comuniune între ei, despre lumină, umbre, culoare, emoţie, sentimente, despre o poveste care poate fi dusă spre fantastic. Ca şi atunci când te uiţi la o fotografie despre care poţi vorbi zile întregi din orice punct de vedere.

PPT: Mergi singur la pescuit?
Îmi place să merg singur la pescuit. Când sunt singur sau merg doar cu un singur coleg de breaslă reuşesc să creez o comuniune cu natura, cu balta, cu crapul. Sunt total dedicat la tot ce mă înconjoară, fără să am alte preocupări. Îmi plac strategiile, aşa că le aplic, fie în tehnică, foto, chiar şi culinar.

PPT: Care e cea mai frumoasă partidă a ta şi care este povestea ei?
Fiecare partidă de pescuit este altfel, nu seamănă una cu alta, nu pot aplica aceleaşi tehnici. La pescuit nu este rutină. Nu cred că aş putea vorbi doar despre o partidă, fiecare are ceva deosebit, ceva care să-mi trezească mai mult pasiunea pentru pescuit. Sunt partide în care reuşesc pur şi simplu să mă contopesc cu natura, balta, peştii, iar în altele partea tehnică este cea pe care mă axez mai mult. La pescuit am avut multe aventuri, şoricei care ne-au fost animale de companie, în fiecare zi veneau să îşi ia cina şi să ne salute, vulpi curioase, căţei derutaţi… Alte aventuri au fost cele în care era dificil să ne facem loc pentru lansare din cauza vegetaţiei subacvatice, alge sau hăţişuri care ne îngrădeau pescuitul. Aventuri am avut şi în ce priveşte partea tehnică, fire agăţate, cârlige care ne dădeau bătăi de cap. Dar toate acestea m-au făcut să văd pescuitul altfel, să mă îndrăgostesc de acest sport.

PPT: De când pescuieşti la crap şi cum te-ai virusat?
Cum spuneam, am început să pescuiesc în urmă cu vreo 10 ani. A început ca o activitate de relaxare, deconectare de muncă. După prima partidă de pescuit pe un lac de 2 ha, am mers a doua zi la magazin şi am cumpărat tot ce este nevoie pentru crap. După o vreme am realizat că este vorba despre altceva, că nu am nevoie de tot ce este afişat pe raft, ci este nevoie de nadă potrivită în funcţie de temperatură, lac, sol etc., plus aparatul de fotografiat, pentru că fără fotografii nu ai nici o dovadă fizică. Acum când mă gândesc mi se pare foarte comic.

PPT: Ce subiecte preferate ai pentru blog?
De obicei pe blog scriu despre experienţele trăite în cadrul partidelor de pescuit. Unele conţin mai multă tehnică, iar altele mai multă emoţie trăită. De ceva timp mă fascinează lacul şi împrejurimile, să analizez ce îşi doreşte crapul şi să ascult natura, ce vrea să îmi transmită. Mă inspiră orice, un detaliu, o textură, lumina care trece prin obiectiv. Fotografia pentru mine este pasiunea de a transmite vizual emoţiile stârnite de un subiect; scopul este acela de a face fotografii cât mai bune. Realizarea unei fotografii bune nu se termină odată cu apăsarea declanşatorului; am cadrul pe care îl aşteptam de atâta vreme, lumină bună, compoziţie, subiect, rezultatul este mulţumitor. Totuşi toate imaginile pot fi îmbunătăţite cu ajutorul diferitelor programe de prelucrare foto sau grafică.

PPT: Te-ai gândit şi la un subiect feminin în fotografiile tale pe bălți?
De multe ori merg la pescuit cu soţia mea, este ca un asistent pentru mine, dar nu m-am gândit să fac din asta un subiect, ar putea fi o idee . Când mergem împreună, ea se ocupă de fotografii, este atentă când capturez un crap (mai greu cu trezitul noaptea ), este implicată pe tot parcursul partidei.

PPT: Ce proiecte de viitor ai?
Sunt câteva lacuri pe care aş vrea să ajung. Sunt sigur că voi avea experienţe de neuitat.
De ceva vreme studiez tehnici şi situaţii propice pentru filmare. Sper ca în curând să pot să le concretizez.

Multumesc PPT pentru interviu!
Interviu aparut in revista PESCUITUL pentru TOTI / Toamna-2017 / Nr.25

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.